Alkohol na pracovisku

Hlavné dôvody požívania alkoholu na pracovisku

alkohol-na-pracovisku.jpgPlatí všeobecne známe pravidlo: kto s alkoholom v práci začne, nečaká ho nikdy nič dobré. V prípade požívania alkoholu v práci sú sankcie veľmi tvrdé, čo si, žiaľ, zamestnanci danej firmy zrejme neuvedomujú. Súčasní zamestnávatelia si s týmto problémom nevedia dať rady, aj keď ide zvyčajne z ich strany o hlavný dôvod, prečo zamestnanec začne piť alkohol v práci.

K hlavným príčinám pitia alkoholu na pracovisku patria viaceré veľmi dôležité aspekty, ktorým sa dá jednoducho zabrániť pri dobrej tímovej spolupráci medzi nadriadeným a jeho podriadeným:

  1. Nadmerný stres, ktorý nemá konca. 21. storočie patrí k najkritickejšiemu obdobiu. Nestíhame prácu, všetko je hektické a nevieme, čo skôr spraviť. Následne vzniká dlhotrvajúci stres, ktorý niektorí zamestnanci riešia alkoholom. Samozrejme sa tým nič nevyrieši. V tomto prípade si musíte vedieť usporiadať myšlienky a čiernym vyznačiť priority a činnosti, ktoré sú pre vás dôležité a musíte ich zvládnuť. Určite to nie je koniec, stres môžete hravo vyriešiť, keď si doslova a do písmena dupnete a poviete si, že všetko sa dá vyriešiť aj bez stresu.

  2. Veľký objem práce, ktorý sa nedá zvládnuť za jeden deň či v termíne, ktorý bol vopred daný. Dostanete veľa úloh a nie vždy ide o aktivity, ktoré sú jednoduché, stratíte dokonca dobrý pocit z práce. Pokiaľ si nie ste istý, že prácu zvládnete vykonať do termínu, ktorý musíte splniť, radšej sa dopredu spýtajte vášho nadriadeného, či sa s tým nedá niečo robiť. Komunikáciou vyriešite akýkoľvek problém. Dohoda je v ktorejkoľvek práci nesmierne dôležitá, práve tou sa buduje dobrý kolektív a tým pádom sú aj lepšie hmatateľné výsledky.

  3. Cestovanie, práca mimo domova. Neraz sa stáva, že musíme cestovať za prácou do susedných krajín a v horších prípadoch aj na opačný koniec sveta. Netreba hneď podľahnúť sile alkoholu a prepadnúť mu na celej čiare. Časté rozhovory s rodinou a priateľmi vám dodajú nové myšlienky a lepšiu náladu. Pohárik dobrého vína môže pomôcť, ale nie je nič lepšie, ako počuť hlas svojich detí, prípadne partnera. Nebojte sa konverzovať o akýchkoľvek problémoch, ktoré vás trápia a povedzte si aj zážitky, ktoré ste zažili počas práce.

  4. Nepravidelná pracovná doba či trojsmenná prevádzka. Ďalšie zo starostí, ktoré na vás deň čo deň číhajú. Pokiaľ máte nepravidelnú pracovnú dobu, netreba mať nervy a treba zaťať poriadne zuby. Predsa len práca šľachtí telo i dušu a v prvom rade zarábate peniaze kvôli vašim potrebám. Všetko má svoje svetlé stránky a na to treba vždy myslieť.

Čo hovoria psychológovia na aktuálnu situáciu alkoholizmu v práci?

Hlavný a najvážnejší problém je jednoznačne dostupnosť alkoholu na pracovisku a jeho tolerancia. Zamestnávatelia by sa mali postarať napríklad o podávanie nealkoholických nápojov a ľudia, ktorí majú stresujúce pozície, by mali absolvovať relaxačné programy. Psychika je kľúčový faktor nielen v osobnom živote, ale aj v profesionálnom pôsobení každého ľudského jedinca.

Čo spôsobuje alkohol na pracovisku?

Jedným slovom - PROBLÉM! Alkohol na pracovisku môže spôsobiť nielen zdravotné nehody, ale pomáha aj k ľudským, resp. spoločenským rozvratom medzi zamestnancami. Vaše motorické schopnosti či úsudok klesajú a nemusíte podávať dobré výkony, aké sa od vás očakávajú. Taktiež bezpečnosť nie je na úrovni a v najhoršom prípade môže vzniknúť závislosť na alkohole a vtedy vám ostáva buď opustiť prácu, alebo absolvovať odvykací program. Alkoholici v práci sa snažia získať ľudí na svoju stranu. Činnosti ako snaženie, disciplína v práci či plnenie si povinností neraz nedodržiavajú.

Dnes je 26.apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav
032/381 00 75