Päť vecí, ktoré musíte vedieť, ak nechcete prísť o papiere

Pokuty za alkohol za volantom sa neustále zvyšujú, pravidlá sa sprísňujú. Je to trend, na ktorý sme si jednoducho museli zvyknúť. V roku 2016 nám opäť vyšiel nový sadzobník, v ktorom sú sadzby pokút za alkohol medzi najvyššími. Zároveň je až príliš jednoduché prísť o papiere. Nad jedno promile alkoholu v dychu vám navyše hrozí súd a dokonca väzenie.

Napriek tomu sa ale stále hovorí o tom, že na Slovákov takéto opatrenia jednoducho neplatia. Nehody zostávajú, počet ostatných priestupkov pod vplyvom alkoholu takisto. A počet šoférov bez priestupku nachytaných pri bežnej kontrole sa tiež za posledné roky výrazne neznížil.
Ak ale do tejto štatistiky nechcete patriť, máme pre vás niekoľko rád, ako sa pokute za jazdu „pod vplyvom“ vyhnúť.

  1. Dodržiavajte dostatočný odstup. Myslíme tým samozrejme časový odstup medzi pitím alkoholu a šoférovaním. Alkohol má svoju dobu vstrebávania aj odbúravania, ktorá je pre každého iná. Záleží na viacerých faktoroch – pohlavie, hmotnosť, typ alkoholu, skonzumované jedlo, celkový zdravotný stav, rýchlosť metabolizmu. Orientačnú kalkulačku odbúravania alkoholu môžete vyskúšať tu.

 

  1. Nemiešajte. Aj keď sa na túto tému vedecké štúdie veľmi nevyjadrujú, všetci sa na tom zhodneme. Viacero druhov alkoholu naraz robí tráviacemu traktu problémy. Niekomu nevyhovuje miešať svetlý alkohol s tmavým, inému víno alebo pivo s čímkoľvek iným. Výsledkom je pomalšie odbúravanie, teda nafúkate nielen viac, ale aj dlhšie.

 

  1. Nefajčite. Dym z cigarety alebo cigary môže ovplyvniť výsledok dychovej skúšky. Senzory v policajných testeroch patria medzi tie najpresnejšie a najmenej reagujú na iné podnety. Napriek tomu niektoré látky sa na nich prejavia. Čo teda robiť, ak nafúkate aj keď ste nepili alkohol, alebo ste pili iba veľmi málo? Dajte si pozor aby bola urobená opakovaná dychová skúška. Policajti sú povinní vám ju poskytnúť práve kvôli vylúčeniu vplyvu iných látok vo vašom dychu.

 

  1. Nejedzte niektoré jedlá. Ovplyvniť výsledok dychovej skúšky vie nielen dym. Viacero jedál obsahuje rôzne alkoholu podobné príchute alebo priamo alkohol. Najviac rizikové sú cukrovinky s alkoholovou náplňou a čokoládové tyčinky s príchuťou rumu. Nafúkať ale môžete aj z ústneho spreja, ktorý vám predpíše lekár. Tu platí to isté čo v predchádzajúcom prípade – opakovaný test po niekoľkých minútach už bude negatívny.

 

  1. Otestujte sa sami. Kúpte si vlastný alkohol tester, oplatí sa to. Vždy tak budete mať istotu, že vás neprekvapí napríklad zvyškový alkohol. Naviac postupne odhalíte vlastnú krivku odbúravania alkoholu, ktorú má každý inú. Budete tak vedieť pomerne presne odhadnúť, koľko si môžete dovoliť vypiť a kedy po pití sadnúť za volant bez rizika nafúkania. Elektronické alkohol testery sú už nielen presné a spoľahlivé, ale aj cenovo dostupné.



Tím tester.sk

Ten správny alkohol tester pre vás si môžete vybrať v našom obchode.

Dnes je 26.apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav
032/381 00 75