Poradňa Tester.sk - 18. časť

Vy sa pýtate, my odpovedáme! Máte nejaké otázky ohľadne Vášho alkohol testeru? Zaujíma Vás, či je postup Vášho zamestnávateľa pri dychovej skúške v poriadku? Zastavila Vás hliadka, nafúkali ste a chcete vedieť, čo Vás čaká? Napíšte nám a my Vám poradíme!

Otázka od Michala z Trenčína:

Dobrý deň, u nás vo firme sa robí kontrola alkoholu tak, že pracovník, čo dáva fúkať, vytiahne zo sáčku alebo krabičky iba takú plastovú rúrku, vyzerá to ako slamka, túto zasunie do alkohol testeru a chce, aby som fúkal. Nepríde mi to veľmi hygienické, nasadzuje mi to holou rukou... je to tak správne? Ako si môžem byť istý, že včera cez tú istú rúrku nefúkal niekto iný? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď:

Dobrý deň p. Michal, správne to určite nie je. Je povinnosťou zamestnávateľa zabezpečiť základnú hygienu – pokojne žiadajte hygienicky zabalený náustok – to znamená, že bude v samostatnom sáčku, tento si sám otvoríte, sám si ho nasadíte na alkohol tester.  Prípadne by mal mať zamestnanec, ktorý dáva fúkať, pri vyberaní náustkov z hromadného balíčka a pri nasadzovaní na alkohol tester hygienické rukavice.

Existujú dva druhy náustkov – originálne náustkynáhradné náustky – ktoré môžu mať tvar  „plastovej rúrky“ – aj tieto náustky sú v poriadku. Sú lacnejšou verziou, ktorá je kompatibilná s viacerými alkohol testermi, nakoľko originálne náustky sú nákladnejšie. Oba typy sa bežne používajú. Ale na hygienu máte nárok Vy i každý iný zamestnanec, preto bez obáv požiadajte o správne zaobchádzanie s náustkami.

 

Vaše otázky čakáme na emailovej adrese objednavky@tester.sk. Do predmetu správy uveďte heslo "Poradňa".

Váš tím Tester.sk

.

 

Dnes je 24.apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek
032/381 00 75