Viete, v akej jednotke meria Váš alkohol tester?

V televízií sa často dozvedáme o vodičoch, ktorí počas dychovej skúšky namerali jedno, dve, či dokonca tri promile. Čo to znamená? A v akých ďalších jednotkách môže Váš alkohol tester merať?

Na Slovensku sa môžete najčastejšie stretnúť s týmito jednotkami:

- Promile – ‰

- Miligram na liter – mg/l

- BAC – blood alcohol content - %


Promile – ‰ je staršia zákonná jednotka. Táto sa používala do roku 2002. Momentálne je používaná vo väčšine alkohol testerov, ktoré sú určené na komerčný predaj. Vyjadruje obsah alkoholu v krvi. Keďže 1 ‰ je tisícina, to znamená, že v 1 litri krvi sa nachádza 1 ml čistého alkoholu.

Miligram na liter – mg/l – je aktuálna zákonná jednotka pre dôkazné alkohol testery. Tieto používajú aj policajné hliadky. Táto jednotka meria obsah alkoholu v dychu. 1 mg/l teda znamená, že v litri vydýchnutého vzduchu sa nachádza 1 mg alkoholu.

Prevod medzi ‰ a mg/l je jednoduchý, sú v pomere 2:1, to znamená, že jedno promile predstavuje približne 0,5 mg/l.

Príklad:

0,2‰ = 0,1 mg/l

1,5‰= 0,72 mg/l

Pre prevod mg/l na ‰ a opačne môžete využiť online prevodník.

V súčasnosti sa čoraz častejšie vyskytujú alkohol testery, ktoré merajú v jednotke % BAC. Ide o jednotku používanú v Amerike, Kanade, či Austrálií a vyjadruje percentuálny podiel alkoholu v krvi. Vzťah medzi % a ‰ je 1:10, to znamená, že 0,1 % BAC predstavuje približne 1 ‰. Vzťah medzi % a mg/l je 1:5, čiže 0,1 % BAC predstavuje približne 0,5 mg/l.

Príklad:

0,02 % = 0,2‰

0,17 %= 1,7 ‰



0,02 % = 0,1 mg/l

0,17 %= 0,85 mg/l

Informujte sa o jednotke, v ktorej meria Váš alkohol tester vopred, aby ste predišli nedorozumeniam pri vyhodnocovaní výsledkov.

Mnohé alkohol testery disponujú možnosťou zmeny jednotky merania. Pre zistenie, či je to možné aj na Vašom type, náš môžete kontaktovať tu.

Váš tím Tester.sk

Dnes je 20.apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín
032/381 00 75