Zásady starostlivosti o alkohol tester

Alkohol tester je jemné elektronické zariadenie, ktorého najdôležitejšou súčasťou je senzor. Táto časť zariadenia zabezpečuje istotu a presnosť, ktorá je od prístroja vyžadovaná. Ak už máte alkohol tester využívajúci staršiu technológiu - polovodičové senzory, alebo novšiu - elektrochemické senzory, starostlivosť o prístroj je v podstate rovnaká.

 

Skladovanie alkohol testera

Samotný senzor podlieha mnohým vplyvom. Pre jeho správne fungovanie treba dodržiavať i určité pravidlá skladovania alkohol testera. Najdôležitejším parametrom je skladovacia teplota. Každý alkohol tester má svoju individuálnu skladovaciu teplotu, ktorú je potrebné dodržiavať. V prípade potreby uvádzame na našej stránke skladovacie teploty pri každom alkohol testeri z našej ponuky. Neodporúčame nechávať alkohol tester v aute. V prípade veľkej zimy, či naopak tepla, môže prísť k poškodeniu a znefunkčneniu alkohol testera.

Alkohol tester by ste nemali nechávať ani v prašnom, či vlhkom prostredí. Taktiež, prostredie v ktorom sú alkoholové, benzínové a podobné výpary negatívne vplývajú na fungovanie senzora.

marsv2fullkitnahlad.jpg

Používajte iba alkalické batérie

Alkohol tester potrebuje pre svoje fungovanie okamžitý a veľký výdaj energie. Tento výdaj dokážu spoľahlivo zabezpečiť alkalické batérie (v označení sa používa písmeno L). Ostatné batérie ako napr. zinkové alebo nabíjacie nemajú potrebný kapacitu pre okamžitý výdaj. To spôsobuje nepresné výsledky alebo samovoľné vypínanie zariadenia počas dychovej skúšky. V najhoršom prípade môžu tieto slabšie batérie vyhodnotiť zostatkový alkohol ako 0,00‰.

 

Upozornenie k vykonaniu dychovej skúšky

Nefúkajte do alkohol testera 15 minút po pití akýchkoľvek nápojov, po jedení, žuvačke, umývaní zubov, atď. Počkajte aspoň 10 minút po fajčení. Nedodržaním týchto pokynov môžu byť skreslené výsledky z meraní. Zostatky jedla, alkoholu a dymu v ústach môžu zničiť senzor alkohol testera.

 

Pravidelná kalibrácia

Pravidelné kalibrovanie je najdôležitejší úkon pre správne fungovanie alkohol testera. Naše odporúčanie je posielať prístroj na kalibrovanie každých 6 mesiacov. Kalibrácia je kontrolný proces, v ktorom sa zariadenie premeriava na špeciálnom kalibračnom zariadení. Tester sa v kalibračnom režime vďaka presnej koncentrácii alkoholu nastaví. Následným premeraním sa prekontroluje presnosť merania. Výsledkom je nastavenie prístroja, ktoré v prijateľných odchýlkach (individuálne – dané výrobcom) vykonáva meranie. Počas celého tohto procesu neprichádza k žiadnym technickým (servisným) zásahom a vylučuje sa možnosť poškodenia. Výsledkom je istota, že alkohol tester je v poriadku.

Kedy treba alkohol tester kalibrovať?

  • Odporúčaná doba kalibrácie je každých 6 mesiacov
  • Odporúčame kalibrovať alkohol tester po 500 meraniach od poslednej kalibrácie
  • Sám alkohol tester si vyžaduje kalibráciu
  • Alkohol tester sa nesprávne použil alebo uskladnil
  • Pri preukázateľne opitej osobe ukazuje alkohol tester výsledok 0,00‰
  • Pri preukázateľne triezvej osobe ukazuje alkohol tester výsledok viac ako 0,00‰
  • Pri presiahnutí meracieho rozsahu zariadenia
kalibrace-alkoholtester-cz.jpg

Dodržiavanie hygieny

Základné hygienické princípy sa pri používaní alkohol testerov dosahujú čistými a hygienickými náustkami. Tie rozdeľujeme do štyroch základných kategórii:

  • Originálne náustky – sú balené samostatne a sú určené priamo pre konkrétny typ alkohol testera
  • Náhradné náustky balené samostatne – pri používaní náhradných náustkov je dôležité mať aspoň jeden originálny náustok (vo väčšine prípadoch); náhrada sa vkladá na/do originálneho náustka
  • Náhradné náustky balené hromadne – pri používaní náhradných náustkov je dôležité mať aspoň jeden originálny náustok (vo väčšine prípadoch) ; náhrada sa vkladá na/do originálneho náustka; náustky nie sú zabalené zvlášť
  • Náustky pre pasívne meranie – pri používaní týchto náustkov neprichádza testovaná osoba do fyzického kontaktu s náustkom (resp. testerom); výsledky z takýchto meraní sú vo väčšine prípadov vyhodnotené bez presnej hodnoty (vyhodnocuje sa iba, či je vo vzorke prítomný alkohol alebo nie)

Pri používaní zariadenia pri viacerých ľuďoch odporúčame samostatne balené náustky (či už originálne alebo náhradné). V prípade vykonávania dychovej skúšky pri zamestnancoch má každý možnosť rozbaliť si samostatne náustok. Vtedy je zachovaná istota, že náustok nebol použitý a ani nikým iným chytený.

Pre dodržanie najvyšších hygienických zásad odporúčame využívať sterilizačný kufrík. Jeho hlavnou funkciou je usmrcovanie vírusov a baktérií v elektronických zariadeniach použitím UV žiarenia a ozónu.

sterilizacny_kufrik.jpg

Dnes je 2.máj 2024, meniny má Žigmunt, zajtra Galina
032/381 00 75