Alkohol na pracovisku

Už sa Vám stalo, že ste boli v práci pod vplyvom alkoholu? Oslavovali ste narodeniny s kolegami, boli ste pod stresom a alkohol Vám pomohol uvoľniť sa, alebo ste deň predtým žúrovali a nestihli ste poriadne vytriezvieť? 

Zamestnávateľ môže takúto situáciu riešiť napomenutím, či finančnou sankciou. Táto nezodpovednosť Vás však môže stáť aj pracovné miesto.

 

alkohol-pracovisko-pitie-zur-flasa-party.jpg

 

Ak sa zamestnanec podrobí dychovej skúške a alkohol tester preukáže pozitívny výsledok, jedná sa o závažné porušenie pracovnej disciplíny. Zamestnávateľ má právo so zamestnancom okamžite vypovedať pracovný pomer.

Odmietnutie dychovej skúšky nie je riešením. Takéto konanie je tiež považované za závažné porušenie pracovnej disciplíny, a teda výsledok je rovnaký. 

Pracovný pomer musí byť však skončený najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, kedy sa zamestnávateľ o závažnom porušení pracovnej disciplíny dozvedel.

Ak sa zamestnanec rozhodne brániť súdnou cestou, je na zamestnávateľovi, aby preukázal, že zamestnanec bol na pracovisku naozaj pod vplyvom alkoholu. Tu je dôležité upozorniť, že nie každý alkohol tester obstojí pri súdnom konaní. V prípade, že firma vlastní orientačný alkohol tester, výsledok je pri súdnom konaní napadnuteľný.

V takom prípade je potrebné doplniť orientačný výsledok merania krvnou skúškou u lekára alebo privolaním polície, ktorá zopakuje skúšku dôkazným alkohol testerom. 

Ak zamestnávateľ vlastní dôkazný alkohol tester (Envitec Alcoquant 6020 alebo Dräger Alcotest 7510 z našej ponuky) a má platný certifikát o overení, na jeho základe je možné vyvodzovať pracovno - právne dôsledky a slúži ako regulérny dôkaz pri prípadnej žalobe zo strany zamestnanca.

 

Váš tím Tester.sk

Dnes je 24.apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek
032/381 00 75