Dychová skúška na pracovisku

Dnes už je bežnou a častou praxou, že firmy kontrolujú svojich zamestnancov na prítomnosť alkoholu v dychu.  Aké sú Vaše práva a povinnosti a na čo si treba dať pozor?

Môžem odmietnuť dychovú skúšku?

Podľa §12, ods. 1, písm. l, zákona NR SR č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov je zamestnanec povinný podrobiť sa vyšetreniu, ktoré zabezpečuje zamestnávateľ, alebo príslušný orgán štátnej správy, aby zistil, či je zamestnanec pod vplyvom alkoholu, či iných omamných látok. Dychovú skúšku môže zamestnanec odmietnuť iba v prípade, že má lekárske potvrdenie o závažnej prekážke, ktorá znemožňuje  súvislý výdych do alkohol testera, napr. pri ťažkej astme. Na druhú stranu dnes existujú alkohol testery, ktoré umožňujú pasívny test – alkohol tester stačí priložiť k ústam a  určí prítomnosť/neprítomnosť alkoholu.

 

Kto môže meranie vykonávať?

Osoba oprávnená vykonávať dychové skúšky  musí mať písomné povolenie od zamestnávateľa na vykonávanie tejto činnosti.  Pri dychových skúškach by mal byť prítomný svedok.

 

Čo si všímať pri samotnom meraní?

Dôležité je, aby bol alkohol tester nakalibrovaný. Pravidelná kalibrácia zabezpečuje, že alkohol tester vykazuje správne výsledky. Kalibračný protokol by mal byť zamestnancovi poskytnutý na požiadanie na nahliadnutie. Pokiaľ alkohol tester nemá platný kalibračný protokol, výsledky nemusia byť správne a presné!

Každý zamestnanec pri dychovej skúške obdrží nový náustok – tento nasadí buď osoba, ktorá meranie vykonáva – mala byť mať plastové rukavice, aby bola zabezpečená hygiena, alebo si ho zamestnanec nasadí sám.

 

Aký je postup v prípade zisteného alkoholu v dychu?

Pokiaľ je v dychu zamestnanca zistený alkohol, urobí sa záznam do protokolu o vykonaní dychovej skúšky.

Protokol o vykonaní dychovej skúšky by mal obsahovať:

-          Základné údaje spoločnosti

-          Dátum, čas a miesto vykonania skúšky

-          Meno pracovníka BOZP prítomného pri skúške

-          Meno svedka prítomného pri skúške

-          Typ a sériové číslo použitého alkohol testeru

-          Meno kontrolovaného subjektu a výsledok skúšky

-          Podpis kontrolovaného, pracovníka BOZP a svedka.

Pri zistení alkoholu v dychu je bežnou praxou, že za pár minút sa meranie pre potvrdenie opakuje.

 

Čo ak ste nepili a nafúkali ste?

Môže nastať situácia, že ste alkohol nepožili, napriek tomu alkohol tester nevykazuje nulovú hodnotu.

Dychová skúška sa má vykonať minimálne 10 minút po požití jedla, nápojov, cukríkov, žuvačiek, pretože môžu ovplyvniť meranie. Preto ak ste napríklad tesne pred meraním cmúľali tuhý cukrík, môže sa stať, že nafúkate. Opakované meranie o pár minút môže Vaše slová potvrdiť.

Keď ste si istý, že ste alkohol nepožili, v žiadnom prípade nepodpisuje protokol o vykonaní dychovej skúšky.  Podpisom potvrdíte súhlas s požitím alkoholu a potom je nemožné podpis vziať späť. V takomto prípade má zamestnávateľ právo postupovať podľa platnej legislativý SR alebo kolektívnej zmluvy a vyvodiť následky.

Pokiaľ máte akékoľvek pochybnosti i po opakovanej dychovej skúške a nesúhlasíte s výsledkom, môžete ísť na odber krvi. V prípade, že sa potvrdí, že ste alkohol nepožili, náklady spojené s vyšetrením uhradí  zamestnávateľ. V prípade, že sa potvrdí prítomnosť alkoholu v krvi, všetky náklady spojené s odberom hradí sám zamestnanec.

Vďaka vlastnému orientačnému alkohol testeru si môžete sami skontrolovať prípadnú hladinu alkoholu v dychu pred nástupom do práce a nemusíte sa obávať o pracovné miesto.

Váš tím Tester.sk

Dnes je 27.apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila
032/381 00 75