Koľko zaplatíte za zostatkový alkohol za volantom

Na Slovensku platí nulová tolerancia alkoholu za volantom. To znamená, že jediná akceptovateľná hodnota pri vykonaní dychovej skúšky počas jazdy autom je 0,00‰. Ďalšie hodnoty pri ktorých treba rozlišovať sú na pomedzí priestupku a trestného činu. Rozprávame o hodnotách pod 1,00 ‰ a hodnotami nad 1,00 ‰.

V tomto článku si rozoberieme, čo sa stane šoférovi, ktorý počas dychovej skúšky nafúka policajnej hliadke pod 1,00 ‰. Výsledok dychovej skúšky s takýmto výsledkom nie je ešte považovaný za trestný čin, ale za priestupok. To znamená, že na mieste je vodičovi okamžite zadržané vodičské oprávnenie a prípad sa ďalej rieši v správnom konaní. Správne konanie je proces, pri ktorom štát zastúpený orgánmi štátnej správy rozhoduje o právach a povinnostiach svojich občanov. „O začatí konania o priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky je občan upovedomený neformálnou písomnosťou, v praxi najčastejšie doručením predvolania na ústne pojednávanie, čím sa občan stáva obvineným. Samozrejme stále platí, že na takéhoto občana sa hľadí ako na nevinného, kým jeho vina nebola vyslovená právoplatným rozhodnutím.“

Ak bola preukázaná vina, na vodiča sa vzťahujú sankcie. Ide hlavne o finančnú pokutu, ktorá sa môže pohybovať v rozmedzí od 150 do 800 eur. Vo väčšine prípadov sa pridáva k finančnej pokute aj zákaz vodičskej činnosti, ktorý môže trvať aj 3 roky. Následne je už bežnou praxou, že sa takto sankcionovaný vodič bude musieť zúčastniť odborného psychologického vyšetrenia. Na tomto vyšetrení sa má prešetriť, či nie je vodič závislý od alkoholu. Tieto sedenia si daný vodič samozrejme musí hradiť sám. Priemerná cena takýchto sedení sa pohybuje okolo 400 eur.

To ešte nie je všetko. Ak je zadržané vodičské oprávnenie na dobu dlhšiu ako 2 roky, prichádza na rad preskúšanie v autoškole. Ako inak, toto si sankcionovaný vodič taktiež hradí sám a v takomto prípade hovoríme zhruba o sume 330 eur.

V konečnom dôsledku, ak všetko sčítame, dostaneme sa na pomerne vysokú sumu. Dajme tomu, že vodič bude musieť zaplatiť najvyššiu možnú pokutu (800 eur) a k tomu pripočítame poplatky za odborné psychologické vyšetrenie (400 eur) a následné preskúšanie v autoškole, lebo vodičské oprávnenie bolo zadržané na celé 3 roky (330 eur).

Teraz si porovnajme sumu 1530 eur a dajme tomu cca 150 eur, ktoré by ste dali za spoľahlivý osobný alkohol tester. Už alkohol tester v takejto cenovej relácii dokáže presne a spoľahlivo určiť, kedy je alkohol v dychu prítomný a kedy nie.

Treba mať vždy na pamäti, že alkohol za volant rozhodne nepatrí a netreba zbytočne riskovať ani svoj život a ani životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Aby ste mali istotu, že si za volant sadáte s čistou hlavou, majte vždy po ruke svoj vlastný alkohol tester.

 

Váš tím Tester.sk

 

Zdroje:

onlia.sk

minv.sk

Dnes je 19.apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel
032/381 00 75