Na bicykli pod vplyvom alkoholu

Horúce letné dni ľakajú cyklistov na jedno či dve pivká prípadne na iné alkoholické osvieženie.Aká je však u nás tolerancia alkoholu v krvi pre cyklistov a čo nám hrozí v prípade, že ju prekročíme?

Jazdiť na bicykli pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky je zakázané. Výnimkou je jazda v obci alebo po cestičke pre cyklistov, ak množstvo alkoholu v organizme nepresiahne hodnotu 0,24 mg/l (0,5 promile) vydýchnutého vzduchu.  Ak cyklista požil viac alkoholu, ako je stanovená hodnota, hrozí mu pokuta až do výšky 800 eur, v blokovom alebo rozkaznom konaní do 650 eur. Mimo týchto území je tolerancia nulová.

Nulová tolerancia alkoholu u cyklistov však platí v prípade, že nespôsobia nehodu alebo sa nestanú jej účastníkmi. Ak cyklista spôsobí nehodu a pri následnej kontrole „nafúka“, bude na neho nahliadané ako na opitého bez ohľadu na to, že štandardne má právo na 0,5 promile alkoholu.  Nakoľko na bicyklovanie nepotrebujete vodičský preukaz, ten vám odobratý nebude. Opitý cyklista, ktorý spôsobí nehodu, bude platiť pokutu, prípadne ak nafúka viac ako 1 promile, môže to byť klasifikované ako tresný čin.

crash-bikeversuscarcrasha.jpg

 

Preto nezabúdajte, cyklista je rovnocenný účastník cestnej premávky a jazdou pod vplyvom alkoholu ohrozuje seba aj svoje okolie rovnako ako opitý vodič auta. Ak ste si doteraz mysleli, že cyklista alkohol tester nepotrebuje, už viete, že aj Vám sa môže zísť, aby ste predišli problémom s policajnou hliadkou alebo kolíziám na ceste. Vyberte si alkohol tester z našej širokej ponuky a jazdite bezpečne aj na dvoch kolesách!

Váš tím Tester.sk

Dnes je 26.apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav
032/381 00 75