Nové bankovky a bankovkové testery

Od 28. mája 2019 sú v obehu nové bankovky s nominálnou hodnotou 100€ a 200€. Tieto bankovky majú oproti svojím predchodcom nové ochranné prvky, ako napríklad satelitný hologram alebo zdokonalené smaragdové číslo. Vydaním týchto bankoviek sa uzatvára séria pod názvom Európa, z ktorej už poznáme a bežne používame bankovky nominálnej hodnoty 5€, 10€, 20€, 50€.

Nových ochranných prvkov sa na poslednej sérii bankoviek nachádza hneď niekoľko. Niektoré z nich sú rozpoznateľné hmatom, pohľadom, resp. naklonením. Sú to tieto:

  • samotný papier je na dotyk pomerne pevný a tuhý
  • na niektorých miestach je vrstva farby hrubšia ako na iných miestach
  • na bankovkách od nominálnej hodnoty 50€ a vyššie je hlavný motív bankovky viditeľný pri natočení aj na holograme aj vo vodoznaku
  • nominálna hodnota sa nachádza na mnohých miestach bankovky (vodoznak, ochranný prúžok, hologram a samozrejme v čísle vytlačenom premenlivou farbou („smaragdová“)
  • vo vnútri smaragdového čísla sa zobrazujú znaky € (iba nové 100€ a 200€ bankovky)
  • striebristý prúžok zobrazuje portrét Európy, architektonický motív bankovky a znak €

Okrem týchto prvkov sú prítomné aj prvky rozpoznateľné iba strojovo. Na nových bankovkách 100€ a 200€ boli tieto prvky zdokonalené a doplnené novými prvkami s cieľom umožniť rýchle spracovanie a overovanie pravosti bankoviek.

Tieto prvky už nedokážeme odsledovať iba našimi zmyslami. Na to slúžia spoľahlivé bankovkové testery, ktoré prešli mnohými testami, aby sa overila ich presnosť. V našej ponuke bankovkových testerov nájdete iba tie, čo prešli so 100% úspešnosťou v testoch doporučených Európskou centrálnou bankou.

Samotné bankovkové testery overujú niekoľko prvkov, ktoré ostávajú našim zmyslom skryté:

  • magnetizmus tlačovej farby
  • magnetický kód bezpečnostného pásika
  • obraz celej bankovky v infračervenom spektre
  • formát bankovky (keďže nové bankovky majú rôzne veľkosti pre rôzne nominálne hodnoty (5€ je najmenšia a 500€ je najväčšia)

Treba mať na zreteli, že staršie verzie cash testerov nemusia reagovať na nové ochranné prvky a je potrebná aktualizácia (upgrade) prístroja.

Ak chcete mať absolútnu istotu, že sa vo vašej peňaženke ocitne pravá bankovka a nie len bezcenný falzifikát, rozhodne siahnite po niektorom z našich bankovkových testerov (cash tester). Ak vlastníte starší prístroj, pošlite ho k nám na aktualizáciu (upgrade). Možnosť aktualizácie si môžete overiť v našej tabuľke.

 

 

 

Tu nájdete porovnanie testerov z našej ponuky:


KONTROLUJE €ZOBRAZENIE HODNOTYBATÉRIAINÉ MENYDOTYKOVÝ DISPLEJPREPOJENIE S PCMOŽNOSŤ AKTUALIZÁCIE

CT 332 SD

áno

áno

voliteľná

áno (+1)

nie

áno

výr. č.: od 33207000

CT 333 SD

áno

áno

voliteľná

áno (+1)

nie

áno

výr. č.: od 33347000

CT 334

áno

áno

voliteľná

áno (+3)

nie

áno

všetky výr. č.

CT 411

áno

áno

voliteľná

áno (+7)

nie

áno

všetky výr. č.

DORS 230

áno

áno

áno

áno (+49)

áno

áno

všetky výr. č.

 

Zdroj: ECB

Dnes je 20.apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín
032/381 00 75