Poradňa Tester.sk - 12. časť

Vy sa pýtate, my odpovedáme! Máte nejaké otázky ohľadne Vášho alkohol testeru? Zaujíma Vás, či je postup Vášho zamestnávateľa pri dychovej skúške v poriadku? Zastavila Vás hliadka, nafúkali ste a chcete vedieť, čo Vás čaká? Napíšte nám a my Vám poradíme!

Otázka pána Baxu:

Dobrý deň, máme alkohol tester v našom spolku. Je to konkrétne AL9000L. Má asi tri roky. A keď niekto nafúka a po ňom ide fúkať niekto ďalší, kto nepil, tak aj tak mu zobrazí nejaký alkohol, aj keď málo – 0,16 alebo 0,11 promile. A to aj dva – tri krát za sebou. Na druhý deň zase ukáže nulu, keď niekto nepil. Viete mi aj takto cez správu poradiť, čo je zlé a koľko by stála oprava?

Odpoveď:

Pán Baxa, ďakujeme za Vašu otázku. Podľa popisu problému by som sa zamerala na tieto veci:

- je Váš alkohol tester AL9000L pravidelne kalibrovaný? Pravidelne znamená každých šesť mesiacov. Nenakalibrovaný tester  na alkohol môže vykazovať takúto chybu. Ak ste tak ešte neučinili, ako prvý krok odporúčam kalibráciu.

- používate pri fúkaní originálne náustky? Prípadne, ak používate náhradné náustky, máte aspoň jeden originálny, ktorý je neustále zasunutý vo Vašom detektore? Originálny náustok zabezpečuje primeraný prietok vzduchu a tiež chráni senzor alkohol testera pred slinami, ktoré sa cez náhradný náustok na senzor ľahko dostanú. Ak je senzor fúkaním zaslinený, sliny môžu skresľovať výsledky a vlhký senzor nie je schopný správne merať. Viac o rozdieloch medzi originálnymi a náhradnými náustkami si môžete prečítať v našom článku tu.

- treťou a poslednou možnosťou je, že Váš senzor je používaním opotrebovaný a preto vykazuje niekedy alkohol aj na čistý dych. Ak sa takýto problém vyskytuje len v prípade, keď následne za sebou  meria človek pod vplyvom alkoholu a človek triezvy, môže byť chyba len tam, že senzor sa dostatočne nevyčistí medzi dvomi následnými meraniami a preto vykáže zostatkové stopy alkoholu. Alkohol tester môže stále správne fungovať, iba medzi  meraniami, v ktorých bol zadetekovaný vyšší obsah  alkoholu treba dodržať odstup aspoň 15 minút, aby sa senzor stihol vyčistiť a zvyšky alkoholu sa mohli  zo senzoru vypariť.

V prvom rade si spolu ujasníme otázky ohľadne pravidelnosti kalibrácií a používaných náustkov a následne sa môžeme rozhodnúť na ďalšom postupe, kalibrácií, či oprave.

Akokoľvek, alkohol tester je spoľahlivý vtedy keď si dávate záležať na údržbe. Preto je dôležité kalibrovať, správne skladovať a správne používať. Viac o zásadách správnej starostlivosti si môžete prečítať v našom článku tu.

Vaše otázky čakáme na emailovej adrese objednavky@tester.sk. Do predmetu správy uveďte heslo "Poradňa".

Váš tím Tester.sk

Dnes je 8.máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland
032/381 00 75