Rozdiely medzi používanými typmi senzorov

Polovodičové senzory

Staršie typy alkohol testerov väčšinou používajú na detekciu alkoholu v krvi polovodičové senzory. Tieto senzory boli doposiaľ štandardom hlavne pri nižších triedach alkohol testerov. Dané to je ich cenou, ktorá je nižšia ako u lepších, elektrochemických senzorov.

Polovodičová technológia nie je taká presná, ako technológia používaná v  elektrochemických senzoroch. Testery s polovodičovým senzorom strácajú po kalibrácii omnoho rýchlejšie svoju presnosť. Princíp fungovania polovodičového senzora spočíva v reakcii na zmenu jeho elektrického odporu podľa množstva niektorých substancií obsiahnutých vo vydýchnutom vzduchu. Bohužiaľ, tieto senzory reagujú zmenou svojho odporu na široké spektrum rôznych substancií. Výsledok ich merania nie je teda ovplyvnený len alkoholom. Typickou substanciou skresľujúcou výsledok merania je mentol, alebo aj rumová príchuť obsiahnutá v pralinkách alebo v iných sladkostiach.

Polovodičový senzor sa musí pred použitím zahriať na teplotu okolo 300 stupňov. Z toho vyplýva aj jeho krátka životnosť, kedy sa pri použití veľmi opotrebováva. Polovodičový senzor „vydrží“ častokrát iba 2-3 roky. Polovodičové senzory taktiež rýchlo vybíjajú batérie v testeri, keďže senzor na svoje nahriatie spotrebuje veľké množstvo energie. Z nutnosti nahrievania je pochopiteľná aj ich pomalosť, kedy na nahriatie senzora do pracovnej teploty musíte počkať aj niekoľko desiatok sekúnd.

 

Plusy polovodičových senzorov:

-          cena

Mínusy polovodičových senzorov:

-          krátka životnosť, rýchle opotrebovanie

-          rýchla strata presnosti

-          nutnosť zahrievania

-          energetická náročnosť

-          ovplyvenie výsledku potravinami alebo okolitými plynmi

 

Elektrochemický senzor

Novšie typy alkohol testerov a aj ich výrobcovia využívajú novšie a presnejšie technológie. Elektrochemický senzor funguje odlišne od polovodičových senzorov. Zložený je z dvoch platinových elektród, ktoré sú rozdelené elektrolytom (vodičom). Platina je ťažký kov odolný voči korózii, čo vysvetľuje aj vyššiu cenu celého testera, keďže platina patrí medzi najdrahšie kovy. V podstate je to srdce celého testera.

Samotný senzor pracuje na báze palivových článkov, ktoré premieňajú chemickú energiu paliva a oxidačného činidla na elektrickú energiu. Na ploche senzora prichádza k oxidácii (spaľovaniu alkoholu) zo vzduchu vdýchnutého do testera. Následne senzor produkuje elektrický prúd. Vzniknutý prúd využíva dychový analyzátor na zmeranie konkrétnej hodnoty alkoholu v dychu v promile (alebo iných jednotkách).

Celý proces sa dá zhrnúť jednoducho: ako  vydychovaný vzduch prechádza senzorom, platina oxiduje prítomný alkohol a produkuje elektrický prúd (elektróny a ióny). Elektrický prúd prechádza drôtom z platinových elektród a vytvorená sila prúdu zodpovedá objemu alkoholu prítomného vo vzorke.

Alkohol testery s elektrochemickým senzorom si zachovávajú presnosť počas oveľa dlhšieho časového obdobia ako testery s polovodičovými senzormi. Na rozdiel od nich elektrochemický senzor nevytvára falošne pozitívny výsledok aj vďaka tomu, že nereaguje napríklad na cigaretový dym alebo prchavé chemikálie podobné alkoholu (spreje na vlasy, benzínové výpary...). Elektrochemický senzor alkoholu má naozaj dlhú životnosť, zvyčajne viac ako 5 rokov.

 

 

Plusy elektrochemických senzorov:

-          dlhá životnosť

-          okamžite pripravený na dychovú skúšku

-          takmer žiadne ovplyvnenie inými látkami okrem alkoholu

-          vysoká presnosť

-          možnosť viacnásobného merania v krátkom čase

Mínusy elektrochemických senzorov:

-          cena

 

Z tohto porovnávania ako jasný víťaz vychádza elektrochemický senzor. Jediným mínusom oproti polovodičovému senzoru je iba jeho cena. Ak chcete mať istotu presných výsledkov a prítomnosti zostatkového alkoholu, je to jasná voľba.

 

Ak si stále nie ste istý, prezrite si kompletné zhrnutie v našej tabuľke:

 

 

Polovodičový senzor

Elektrochemický senzor

Čas prípravy testera

25-60 s

5-15 s

Odchýlka merania

5%-15%

1-5%

Ovplyvnenie inými látkami

áno

nie

Životnosť senzora

2-3 roky

5 a viac rokov

Spotreba batérií

vysoká

nízka

Strata presnosti po kalibrácii

4 a viac mesiacov

6 a viac mesiacov

Rýchle viacnásobné merania

nie

áno

Vstavaný tlakový snímač

nie

áno

Testery s polovodičovým senzorom:

  • Alcoscan – AL2500
  • Alcoscan – AL5500
  • Alcoscan – AL6000
  • Alcoscan – AL6000 Lite
  • Alcoscan – AL7000
  • BACtrack – Keychain
  • BACtrack – GO Keychain
  • ORAVA – FIT-219
  • Sencor – SCA BA01
  • Sencor – SCA BA01 V2
  • Sencor – SCA BA02
  • Solight – 1T04
  • Solight – 1T07
  • Smart AT 6700
  • V-Net – CA2000
  • V-Net – CA2010

 

Testery s elektrochemickým senzorom:

osobné:

firemné:

profesionálne:

dôkazné:

beznáustkové:

Dnes je 29.marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava
032/381 00 75