Sú orientačné výpočty zostatkového alkoholu spoľahlivé?

Potrebujete občas po požití alkoholu šoférovať? Čo-to ste večer popili a ráno idete do práce? To sú prípady, ked si potrebujete overiť, či "máte" nulu. Oplatí sa riadiť tabuľkami a výpočtami z internetu?

Každému z nás sa občas stane, že si vypije a za pár hodín potrebuje sadnúť za volant. Na internete na nás čakajú (alebo  číhajú?) rôzne tabuľky, prepočty a vzorce, ako si vypočítať zostatkovú hladinu alkoholu v dychu. Dá sa na to spoľahnúť?

My tvrdíme: NIE

Prečo?

  1. orientačné tabuľky a výpočty nie vždy rozlišujú pohlavie a hmotnosť osoby, napriek tomu, že ide o dôležité faktory pri určovaní hladiny alkoholu v organizme.
  2. takýto  výpočet tiež nezohľadňuje pomer svalov a tuku, celkovú telesnú konštrukciu, fyzickú kondíciu a podiel vody v tele, ktoré takisto ovplyvňujú schopnosť organizmu odbúrať alkohol
  3. na hladinu alkoholu v krvi vplýva aj to, čo a koľko ste pred pitím jedli
  4. hladina alkoholu je dokonca ovplyvnená aj Vašou duševnou pohodou, stresom, hnevom, atď.

 

Z uvedeného je zrejmé, že z orientačných tabuliek iba veľmi ťažko zistíte, ako na tom naozaj ste. Avšak už za pár desiatok eur môžete mať vlastný alkohol tester, na ktorý sa môžete spoľahnúť vždy a všade, pretože jednoducho a presne zmeria hladinu alkoholu vo Vašom dychu, ktorá môže byť veľmi odlišná od tabuľkových univerzálnych hodnôt. Navštívte našu stránku www.tester.sk a vyberte si z našej širokej ponuky alkohol tester, ktorý Vám vždy poslúži výsledkami šitými na Vašu mieru.

Váš tím Tester.sk

Dnes je 15.máj 2024, meniny má Žofia, zajtra Svetozár
032/381 00 75