Tester meria alkohol aj keď som nič nepil!

Zriedkavo sa pri používaní alkohol testera stane, že po dychovej skúške zariadenie vyhodnotí pozitívny výsledok na prítomnosť alkoholu aj pri osobe, ktorá žiaden alkohol nepožila. Ako je to možné? S najväčšou pravdepodobnosťou sa v ovzduší nachádzajú prvky alkoholu. Senzor je citlivou súčasťou alkohol testera, ktorá môže dokonca zachytiť aj stopové prvky alkoholu zo svojho okolia. Ako sa vyvarovať zavádzajúcemu výsledku?

Začnime príkladom klasickej dezinfekcie na ruky. Dezinfekcia na ruky funguje na báze alkoholu. Ak si pred vykonaním dychovej skúšky takouto dezinfekciou vydezinfikujete ruky, alebo prípadne niekto iný v miestnosti, treba počítať s tým, že senzor môže zachytiť stopové prvky alkoholu nielen na vašich rukách, ale aj v okolitom ovzduší (ak priestor nie je vetraný). Po dezinfekcii v uzavretom priestore, odporúčame počkať 10 – 15 minút, kým sa vykoná dychová skúška pre dosiahnutie čo najpresnejšieho výsledku. Taktiež odporúčame daný priestor vyvetrať.

Alkohol tester môže zachytiť alkohol aj z iných látok ako je len dezinfekcia. Najčastejšie ide o rôzne chemické látky, v ktorých výparoch sa nachádza alkohol. Pri kontrole zamestnancov pracujúcich v takomto prostredí odporúčame vykonávať dychovú skúšku mimo dosahu týchto výparov alebo v exteriéri.

V domácnostiach neodporúčame nechávať alkohol tester napríklad v bare, pri načatých fľašiach s alkoholom. Pri použití môže na senzore ostať stopové množstvo alkoholu a vyhodnotenie dychovej skúšky nemusí zodpovedať realite. Taktiež dlhodobé uskladnenie zariadenia v takomto prostredí, môže mať fatálne následky pre senzor, čím sa celý alkohol tester stane nefunkčným. Pri takejto situácii by bol potrebný servisný zásah pre obnovenie presnosti a funkčnosti.

Ak sú vylúčené všetky možnosti, že by sa alkohol mohol vyskytovať v ovzduší s alkoholovými výparmi, treba vymeniť originálny náustok (nie náhradu). V takomto náustku môže taktiež ostať stopové množstvo alkoholu z predchádzajúcich pozitívnych meraní. Alkohol môže vo výnimočných prípadoch ostať aj na senzore. Pri takomto podozrení odporúčame dať tester do vetraného prostredia a dychovú skúšku zopakovať najskôr o 30 minút.

markx-naustok.jpg

Spôsob ako vylúčiť poškodenie alkohol testera alebo senzora je pokúsiť sa vykonať dychovú skúšku v exteriéri, na čerstvom vzduchu. Vonkajšia teplota by nemala byť nižšia ako 5°C.

V prípade, že Vám naše rady nepomohli a spoľahlivosť alkohol testera je aj naďalej otázna, pošlite prístroj na kontrolu do nášho kalibračného strediska.

 

Váš tím tester.sk

Dnes je 25.apríl 2024, meniny má Marek, zajtra Jaroslava
032/381 00 75