Tester ukazuje stále 0 aj keď som si dal pivo!

Mnohokrát sa pri komunikácii s našimi zákazníkmi stretávame s otázkami typu: „Vypil som toľko a toľko a po takom a takom čase som nafúkal čistú nulu! Prečo môj tester nemeria správne, aj keď bol nedávno kalibrovaný?“ Vo veľkej väčšine prípadov daný tester meria správne. Treba si uvedomiť, že človek sám seba až tak úplne nepozná a po vypití nejakého toho piva môže mať pokojne pri dychovej skúške aj nulu.

Mars v2


Existuje niekoľko zásadných faktorov, ktoré ovplyvňujú, koľko alkoholu má človek v krvi / v dychu (okrem samotného množstva vypitého alkoholu). Najdôležitejšie sú hmotnosť a pohlavie. Ďalej môžu samotný výsledok merania ovplyvniť aj individuálne faktory, ktoré sa nedajú zmerať, no jednoznačne ich treba brať do úvahy. Napríklad najedený človek pri dychovej skúške „nafúka“ menej ako lačný človek aj pri rovnakom pohlaví a hmotnosti (jedlo spôsobuje, že alkohol sa dostáva oneskorene do tenkého čreva, kde sa najrýchlejšie dostáva do krvného obehu). Ďalej sú to faktory ako napr. vek, celkové odpočinutie organizmu alebo dokonca aj „vytrénovanosť“ na alkohol. Nie je teda žiadnym prekvapením, že aj po krátkej dobe od vypitia menšieho množstva alkoholu môže tester ukazovať niektorým ľuďom rôzne hodnoty. Máme odskúšané na kolegoch, že po vypití rovnakého množstva alkoholu dvaja muži nafúkali na druhý deň nulu a 1,5 promile!

Čiže naše odporúčanie je spoliehať sa na výsledky kalibrovaného testera a neriadiť sa „pocitom“. Ak je tester pravidelne kalibrovaný, je veľmi nepravdepodobné, že nemeria správne.

 

www.tester.sk

Dnes je 16.apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf
032/381 00 75