Testovanie na THC – marihuanu

Marihuana je v súčasnosti najrozšírenejšou nelegálnou drogou na svete. Len na území Európskej únie má/malo skúsenosti s touto drogou približne 20% z celkovej populácie, teda približne 62 miliónov ľudí (podľa European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction).

Najčastejším spôsobom užívania marihuany je fajčenie. Samotné účinky marihuany sa u jednotlivcov môžu líšiť hlavne vďaka individuálnej citlivosti. Účinok nastupuje pomerne rýchlo a trvá 3 až 6 hodín. Z krátkodobých vplyvov sú najvýraznejšie začervenané oči, sucho v ústach, eufória, bezdôvodný smiech, veľký hlad, bolesti hlavy, či zmätenosť. Dlhodobé vplyvy sú o niečo horšie: zhoršenie krátkodobej pamäti, zvýšenie reakčného času, kolísanie nálad, chronická apatia, impotencia. Pri ľuďoch s predispozíciou k psychickým poruchám môže pôsobiť ako ich spúšťač.

Prítomnosť látky THC v organizme sa pomerne ľahko určuje vďaka drogovým testom z moču alebo zo slín. Dokonca v porovnaní s ostatnými látkami sa stopa THC udržiava najdlhšie. Môže za to hlavne fakt, že kanabonoidy sa viažu a ukladajú v telesnom tuku.

 

Test na THC v moči

Medzi najbežnejšie testovania na THC patrí drogový test z moču. Samotný test nevyhľadáva práve THC, ale jeho metabolit THC-COOH. Ten ukazuje, že telo spracováva / spracovávalo THC. Detekčné doby sa veľmi odlišujú v závislosti od toho, či testovaná osoba požíva marihuanu málo až občasne alebo veľmi veľa a často. Pri jednom užití je detekčná doba okolo 8 dní, pri pravidelnom užívaní ide o dobu až do 30 dní.

 

Test na THC v slinách

Druhým najbežnejším spôsobom testovania na THC je drogový test zo slín. Tu však detekčné stopy ostávajú v organizme najkratšie. Pri jednom užití je droga detekovateľná do 24 hodín a pri častom užívaní do max. 72 hodín. THC je v slinách detekovateľné vo veľmi krátkom čase – zvyčajne do 45 min. od fajčenia.

marihuana

Test na THC vo vlasoch a v krvi

Testy na THC z vlasovej vzorky nie sú príliš používané. Ohľadom presnosti testov a doby detekcie THC vo vlasoch sa vedú dodnes spory. Vo všeobecnosti platí, že vlasové drogové testy detekujú prítomnosť drog do 90 dní odo dňa posledného užitia. Sú pomerne finančne náročné a testovanie je pomerne komplexné. To znamená, že test musí presne cielene hľadať tieto látky, čím sa náklady testovania navyšujú.

Test na THC v krvi nie je taktiež bežným testom. Metabolit THC-COOH totiž neostáva v krvi dlho a rýchlo sa usádza v tuku. Zistiteľnosť z krvi je preto naozaj krátka - pri jednom požití je droga detekovateľná iba do 24 hodín, pri pravidelnom užívaní je sa toto obdobie pohybuje od 3 dní do 1 týždňa.

Váš tím Tester.sk

Dnes je 19.apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel
032/381 00 75