Viete o tom, že na Slovensku (nie) je nulová tolerancia? Alkohol za volant aj tak nepatrí!

Na Slovensku je za volantom nulová tolerancia požitého alkoholu.

Podľa zákona č.8/2009 Z.z. (Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov):

§4 Povinnosti vodiča

(2)Vodič nesmie:

c)požiť počas vedenia vozidla alkohol alebo inú návykovú látku,

d) viesť vozidlo v takom čase po požití alkoholu alebo inej návykovej látky, keď sa alkohol alebo iná návyková látka ešte môžu nachádzať v jeho organizme;...

 

Toto sú pravidlá, ktoré treba jednoznačne dodržiavať. Existuje však niekoľko prípadov, kedy ani policajný tester nemusí ukázať nulu. Ide hlavne o diabetických pacientov, u ktorých môže alkohol tester namerať tzv. „falošnú pozitivitu“. Je to spôsobené hlavne tým, že alkohol testery nevedia ešte dobre odlíšiť etanol (alkohol) od ketolátok, ktoré vznikajú pri vysokej koncentrácii cukrov v krvi u diabetikov.

Aj na základe tejto skutočnosti vydala Slovenská súdnolekárska spoločnosť stanovisko k používaniu dychových analyzátorov na zistenie koncentrácie alkoholu vo vydychovanom vzduchu.

Jeden z bodov odporúča rešpektovať nasledovné odporúčanie:

Tolerovať koncentráciu do 0,14 mg/l vrátane pre dychovú analýzu a koncentráciu do 0,30 g/kg vrátane v prípade vyšetrenia krvi ako bezvýznamnú a vyšetrované osoby nesankcionovať. Pri stanovení tejto koncentrácie sa berie do úvahy možná laboratórna chyba vyšetrenia a tzv. bezpečnostný faktor. Uvedené koncentrácie sú nevýznamné nielen z hľadiska ohrozenia bezpečnosti cestnej premávky, ale aj akejkoľvek inej ľudskej činnosti (pracovná činnosť).“

Samotní policajti tolerujú pri bežných cestných kontrolách hladinu 0,14 mg/l v dychu (v prepočte cca 0,28‰). Hodnoty nad touto úrovňou sú okamžite považované za priestupky, prípadne pri veľmi vysokej koncentrácii alkoholu dokonca za trestný čin.

Stále však platí, že alkohol za volant nepatrí. Aby ste mali istotu, že si za volant sadáte s čistou hlavou majte vždy so sebou svoj vlastný alkohol tester.

Dnes je 24.apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek
032/381 00 75