VPLYV ALKOHOLU NA VODIČA A PRIEBEH METABOLIZÁCIE V JEHO TELE

Aj vdaka našej firme sa podarilo žiakovi Žilinskej Univerzity v Žiline vypracovať výbornú diplomovú prácu zameranú na VPLYV ALKOHOLU NA VODIČA A PRIEBEH METABOLIZÁCIE V JEHO TELE"

Diplomová práca bola zameraná aj na zistenie času potrebného na obúranie alkoholu v krvi za použitia profesionálneho alkohol testera Alcoquant 6020 + a porovnanie výsledkov s inými testermi. Celu diplomovú pracu si možete stiahnuť tu: DIPLOMOVA PRACA

 

ZÁVER

Cieľom mojej práce bolo porovnať presnosť nameraných hodnôt viacerých druhov alkohol testerov. Na základe nameraných údajov zistiť priebeh nábehu množstva alkoholu v dychu vybraných vodičov a jeho postupné znižovanie až po nulovú hodnotu. Touto prácou som potvrdil, že konzumácia a vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu je v Slovenskej republike, napriek klesajúcej tendencií nehôd závažným problémom. Porovnával som presnosť štyroch alkohol testerov pričom každý bol porovnaný s dôkazným zariadením, ktoré využíva policajný zbor Slovenskej republiky. Hodnoty testerov boli v rozsahu od 12,96 € po 1700 €. Za dôležité zistenie považujem, že presnosť alkohol testerov nie je nutne závislá od ich ceny, nakoľko zariadenie Alkomer.cz 3D bolo viac ako 10 násobne lacnejšie ako profesionálny tester Alcocheck X 400 L, no napriek tomu, bolo presnejšie. Pri zisťovaní nábehu alkoholu v dychu vybraných subjektov som dospel ku výsledku, že najdôleţitejším faktorom, ktorý ovplyvňuje resorpciu je pohlavie. Pohlavie je komplexný faktor, ktorý zahŕňa množstvo enzýmu, ktorý sa podieľa na metabolizácii alkoholu, taktiež množstvo vody obsiahnutej v tele a samozrejme podiel svalovej hmoty na celkovej váhe subjektu. Pri rovnakom množstve požitého alkoholu, dosiahla hodnota pri subjektoch so ženským pohlavím takmer štvornásobne vyššie hodnoty alkoholu v dychu, ako subjekt mužského pohlavia. V rámci sledovania nábehu alkoholu sa každý subjekt postupne podrobil testovaniu priestorovej orientácie. Z výsledkov je moţné konštatovať skutočnosť, že každý subjekt bol schopný zo začiatku, čas testu znižovať, aţ do zlomového bodu kedy negatívne účinky alkoholu, prevážili znalosť trate a skúsenosti s vedením vozidla. Pri subjektoch som pozoroval v priebehu testovania zmeny v správaní, z ktorých niektoré môžeme považovať za veľmi nebezpečné, ak by bol subjekt vystavený reálnym podmienkam v cestnej premávke na pozemných komunikáciách. Po ukončení dennej časti pokračovalo testovanie v nočných hodinách, kde bolo potrebné zaznamenávať hodnotu alkoholu v dychu subjektom v pevne stanovenom časovom intervale. Z hodnôt bolo možné zostaviť grafy metabolizácie alkoholu, pričom výsledky potvrdili teoretické údaje. Schopnosť metabolizovať alkohol je individuálna, avšak platí, že ženy a subjekty s nižším podielom svalov, čiže obézne a extrémne štíhle osoby spravidla dosahujú hodnoty hodinovej metabolizácie niţšie, ako osoby s vyvinutejšou muskulatúrou. Ďalším dôležitým zistením je fakt, že takmer každý subjekt si bol v ranných hodinách istý svojim negatívnym výsledkom dychovej skúšky, no zariadenie ešte stále ukazovalo kladné hodnoty, takže je možné konštatovať, že zostatkový alkohol je veľmi nebezpečnýa klamlivý.

 


Dnes je 20.apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín
032/381 00 75