Porovnanie produktov CAOS CA05FS a Alcoscan AL7000

Pokračujeme v sérii článkov, v ktorých porovnávame jednotlivé alkohol testery medzi sebou. V predchádzajúcom článku sme proti sebe postavili Alcovisor Mars v2Alkohit X60. Dnes budeme opäť porovnávať zariadenia, ktoré sú z kategórie osobných alkohol testerov. Presnejšie pôjde testery o CAOS CA05FSAlcoscan AL7000. Účelom tejto série je priblížiť rozdiely medzi jednotlivými prístrojmi. Veríme, že v prípade nerozhodnosti vám tieto články poradia. Samozrejme, v prípade akýchkoľvek otázok nás môžete kontaktovať a my Vám s radosťou poradíme.

 

CAOS CA05FS

+ veľmi jednoduché ovládanie

+ perfektný pomer cena/výkon

+ počítadlo meraní

- nie je vhodný pre vysoký počet meraní

- nižší rozsah meraní

 

Alcoscan AL7000

+ používateľom vymeniteľný senzor

+ jednoduché ovládanie

- zastaraný polovodičový senzor

- veľká spotreba energie – nízka výdrž batérií

- nutnosť zahrievať senzor – veľmi pomalá príprava na meranie

 

CA05FS

CAOS CA05FS patrí k základným modelom výrobcu CAOS. Je to veľmi ľahký tester (a to aj s batériami) s kompaktnými rozmermi. Okrem svojho primárneho účelu neponúka žiadnu prídavnú funkciu ako napríklad pamäť meraní, alebo pripojenie k telefónu, tlačiarni, či PC. Má jednoduchý podsvietený digitálny displej a výsledok zobrazuje na dve desatinné miesta. Napája sa dvomi AAA alkalickými batériami. Celý tester sa ovláda iba jediným tlačidlom. Merací rozsah má do 2,00‰ a čas prípravy na meranie sa pohybuje medzi 12 až 35 sekundami.

cao5fl-front.jpg

 

Alcoscan AL7000

Alcoscan AL7000 patril svojho času k najobľúbenejším testerom s polovodičovým senzorom. Tento senzor sa v prípade potreby dá jednoducho vymeniť samotným používateľom. Vzhľadom na vlastnosti polovodičového senzora však treba rátať s viacerými nevýhodami, kvôli ktorým sa už v kvalitnejších typoch testerov prakticky nevyskytuje. V prvom rade je to vysoký čas prípravy na meranie – cca. 1 minúta. Tento senzor potrebuje aj viac energie pre svoje zahriatie, tým pádom jedna sada batérií poskytne energiu iba pre 150 meraní. Polovodičové senzory sú okrem toho menej presné a oveľa rýchlejšie degradujú. Je teda bežné, že takýto senzor vydrží rok – dva  a potom je ho potrebné vymeniť. V takom prípade nepomôže ani kalibrácia.

al-7000.jpg

 

 

Porovnanie CAOS CA05FS a Alcoscan AL7000

 

CAOS CA05FS

Alcoscan AL7000

Elektrochemický senzor

Áno

Nie

Presnosť merania

+-10%

+-10%

Prevádzková teplota

+5°C - +40°C

+10°C - +40°C

Skladovacia teplota

0 - +40°C

+10°C - +40°C

Čas prípravy k meraniu

12-35 sekúnd

cca. 1 minúta

Prevádzková doba batérií

300 meraní

150 meraní

Používateľom vymeniteľný senzor

Nie

Áno

 

Pri porovnaní testerov sú vidieť určité rozdiely. Najmarkantnejší rozdiel spočíva v použití senzora. V dnešnej dobe už veľmi málo používané polovodičové senzory majú rýchlu stratu presnosti. Taktiež sú energeticky veľmi náročné a senzor sa musí zahriať, aby vedel vykonať meranie. To vyžaduje istú dávku trpezlivosti od používateľa. Výsledky podliehajú skresleniu vplyvom jedla alebo okolitým prostredím omnoho viac ako technologicky pokročilejšie elektrochemické senzory. Na druhej strane AL7000 ponúka jednoduchú výmenu senzora používateľom v prípade potreby. Pri CA05FS by muselo ísť pri takejto výmene o servisný zásah. Je ale potrebné ozrejmiť, že jeho pokročilý elektrochemický senzor toho vydrží oveľa viac.

Najmä vďaka použitiu elektrochemického senzora je spoľahlivejším alkohol testerom CA05FS. Má nižší rozsah merania ako AL7000 (o 2‰), čo to ale na základné zistenie zostatkového alkoholu pred jazdou plne dostačujúce. Taktiež reakčný čas pri CA05FS je omnoho kratší a vyhodnotenie samotnej dychovej skúšky nezaberie veľa času.

Dnes je 26.apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav
032/381 00 75